onsdag 18 december 2013

Nu är det snart dags...

... för årets viktigaste matlagning nämligen JULASOPPAN.


Jag vet att många inte kan förstå hur man kan prioritera denna vardagsrätt framför annan julmat. Vi är några morpekanare och andra snedseglare som inte kan tänka oss  något godare. 
Så här ungefär gör jag den och under resten av året är det förbjudet att göra denna lyxvariant.

Julsoppa med klimp

Här gör vi julsoppan på fri hand utan recept. Det tar sin lilla tid men köttet kan med fördel kokas dagen innan.

Lägg i en STOR gryta:
fläskkött och oxkött med ben
Slå på vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad.
Lägg också i det gröna från en purjolök, palsternacka och selleri.
Låt koka tills köttet är mört oh släpper benen. Sila buljongen.

Skär i lagom stora bitar och lägg i buljongen:
potatis
morot
selleri
palsternacka
purjo (spara en bit)
brysselkål

Låt detta koka tills det känns nästan färdigt.
Avsmaka väl med salt, peppar och timjan .

Allra sist lägger man i
hel bladspenat
ärter
finskuren purjo
persilja
och säkert lite mer timjan

Mums … den blir så god.

En, helst hemmagjord, julkorv ska också serveras till. Och så senap förstås.

Och så klimparna då? Dom gör man i buljong i en annan gryta och lägger i precis före serveringen för att soppan inte ska bli grumlig. Klimpen är ett äventyr varje år eftersom mamma verkligen gjorde den på en höft. Så god som hennes får jag den aldrig så recept på den får ni inte.

Soppan är verkligen så god att man inte orkar så mycket mer än tomtegröt och skinksmörgås på kvällen. 



4 kommentarer:

  1. Det var alltid min man som gjorde soppan på julaftons fm. Det var det viktigaste på hela julen:-) Nu när jag får göra den själv kom jag inte riktigt ihåg och det var faktiskt bara här på din block som det stämde. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingela! Så bra att du hittade receptet. Ingen jul utan julasoppa. Gott Nytt År!

      Radera
    2. Hej Ingela! Så bra att du hittade receptet. Ingen jul utan julasoppa. Gott Nytt År!

      Radera