Jag vet att många inte kan förstå hur man kan prioritera denna vardagsrätt framför annan julmat. Vi är några morpekanare och andra snedseglare som inte kan tänka oss något godare.
Så här ungefär gör jag den och under resten av året är det förbjudet att göra denna lyxvariant.
Julsoppa
med klimp
Här
gör vi julsoppan på fri hand utan recept. Det tar sin lilla tid men
köttet kan med fördel kokas dagen innan.
Lägg
i en STOR gryta:
fläskkött
och oxkött med ben
Slå
på vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad.
Lägg
också i det gröna från en purjolök, palsternacka och selleri.
Låt
koka tills köttet är mört oh släpper benen. Sila buljongen.
Skär
i lagom stora bitar och lägg i buljongen:
potatis
morot
selleri
palsternacka
purjo
(spara en bit)
brysselkål
Låt
detta koka tills det känns nästan färdigt.
Avsmaka
väl med salt, peppar och timjan .
Allra
sist lägger man i
hel
bladspenat
ärter
finskuren
purjo
persilja
och
säkert lite mer timjan
Mums
… den blir så god.
En,
helst hemmagjord, julkorv ska också serveras till. Och så senap
förstås.
Och
så klimparna då? Dom gör man i buljong i en annan gryta och lägger i
precis före serveringen för att soppan inte ska bli grumlig.
Klimpen är ett äventyr varje år eftersom mamma verkligen gjorde
den på en höft. Så god som hennes får jag den aldrig så recept
på den får ni inte.
Soppan
är verkligen så god att man inte orkar så mycket mer än tomtegröt
och skinksmörgås på kvällen.
Tack!
SvaraRaderaDet var alltid min man som gjorde soppan på julaftons fm. Det var det viktigaste på hela julen:-) Nu när jag får göra den själv kom jag inte riktigt ihåg och det var faktiskt bara här på din block som det stämde. Tack!
SvaraRaderaHej Ingela! Så bra att du hittade receptet. Ingen jul utan julasoppa. Gott Nytt År!
RaderaHej Ingela! Så bra att du hittade receptet. Ingen jul utan julasoppa. Gott Nytt År!
Radera