torsdag 31 december 2015
Gott Nytt År!
Tiden går fort när man har roligt sägs det ju. Nog har det här året gått flygande fort men så roligt har det sannerligen inte varit. Privat helt ok men många, många människor har levt och lever i ett helvete på jorden. Jag bor i en liten by med bara några få flyktingar men på en ort där 24% röstar på SD blir de hårt provocerade och nu under helgerna har det varit flera som oroat och stört dem i deras hem. Jag blir så ledsen över att vi människor är så usla. Jag hoppas att 2016 blir ett fridens och fredens år för oss alla.
torsdag 24 december 2015
tisdag 22 december 2015
onsdag 16 december 2015
Tänkvärt
"Jag tror på livet" av B Franzén
|
Vem uppfann den elektriska adventsljusstaken?
Historien om den elektriska adventsljusstaken börjar i Sverige på 1930-talet. Lars Berge gör i SvD en träffande beskrivning av vilka förutsättningar som krävdes för att ljusstaken skulle tas fram:Tänk mörker, moderniseringsiver och ett på gränsen till hysteriskt säkerhetstänkande. Naturligtvis är den elektriska adventsljusstaken en svensk uppfinning.Historien bakom adventsljusstaken börjar med kasserade julgransbelysningar som returnerades till Philips fabriker. De julgransbelysningar som Philips lanserade hade nio lampsocklar försedda med 14-voltslampor och var således avsedda för 120 volt, vilket passade i städerna men inte på landsbygden där spänningen var 220 volt.
Adventsljusstake
De kasserade julgransbelysningarna togs om hand av Oskar Andersson som tog de hela lamporna och experimenterade fram den första elektriska adventsljusstaken 1934. Oskar Andersson köpte en bågformad träljusstake – avsedd för stearinljus – och placerade sju stycken 14 volts lampor i den. Eftersom sju stycken lampor á 14 volt ger 98 volt kunde den inte direkt anslutas till de 120 volt som fanns i Andersson lägenhet. Därför placerade han en 75 watts lampa vid stickkontakten.
Fem
år senare (1939) lanserade Philips de första elektriska
adventsljusstakarna för försäljning och så här skrev
Vecko-journalen nr 49 – 1939:
Julottestaken
som man tänder i fönstret för kyrkfolket finnes i år med elekt.
ljus. Denna stake av snidat mörkbetsat trä med sina väl imit.
lågor kan ju med lätthet placerasmellan gardinen och fönstret och
lämnas utan tillsyn som den levande lågan alltid kräver. Även
mycket lämplig i sjukhus, barnhem o. dyl.Staken
är 47 cm. lång med 7 st. dvärglamphållare, utrustad med ledning
och stickpropp.Pris
kr. 13:- komplett. Vid rekv. uppgiv voltstyrka
Skrivet
av Mattias Axelsson (2013-11-20)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)